Näin säästät lomarahat helposti

Onko haaveissasi lomamatka etelän lämpöön, mutta tuntuu, ettei jokapäiväisten kulujen jälkeen jää enää rahaa matkustamiseen? Tämä taitaa olla tuttu tilanne aika monessa perheessä. Kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mistä nuo kuukausittaiset menot todella koostuvat ja millä tavalla niistä pystyisi säästämään. Asumiskulut ovat yleensä suurin menoerä perheen taloudessa, ja asumiskulujen tarkasteleminen saattaakin antaa osviittaa siitä, mistä olisi mahdollista saada euroja säästöön. Toki kannattaa tarkkailla myös muita pieniltäkin tuntuvia menoeriä kuukauden mittaan. Niistä saattaa lähes huomaamatta kertyä sievoisia summia vuoden aikana. Helpointa on, jos kaikki tulot ja menot kirjataan ylös, sillä kirjanpidosta selviää helposti, mihin rahat oikein katoavat. Sen jälkeen onkin helppo ryhtyä tarkastelemaan, ovatko kaikki menot todella välttämättömiä vai voisiko tapojaan muuttamalla vähentää rahan kulutusta. Kilpailuttamalla erilaiset sopimukset, kuten sähkösopimuksen, vakuutukset, puhelin- ja nettiliittymät, voi myös saada aikaan huomattavia säästöjä. Se ei vaadi muuta kuin hieman viitseliäisyyttä.

Sähkölasku on usein suurin yksittäinen menoerä

Sähkön hinta puhuttaa kansalaisia jatkuvasti. Nykyään, kun sähköllä toimivien laitteiden määrä jatkuvasti lisääntyy, näkyy se väistämättä myös sähkönkulutuksen ja tätä kautta myös sähkölaskun kasvamisena. Oman sähkönkulutuksen tarkastelu saattaakin tuoda yllätyksiä, ja siitä löytyy myös usein suuriakin säästömahdollisuuksia ilman, että täytyy istua pimeässä ja kylmässä kodissa. sähkölaskussa voi säästää etelänmatkan verran vuoden aikana tarkkailemalla kulutustaan ja tekemällä muutoksia sähkönkäyttötapoihin. Jokaiselle on varmaan opetettu jo lapsena, ettei jätetä valoja turhaan palamaan, suljetaan tv kun sitä ei katsota, tai lämmitetään sähköuunia vain sen verran kuin on tarpeen. Nämä ovat pieniä asioita, jotka osaltaan vähentävät sähkönkulutusta, mutta suurimmat säästöt tulevat yleensä lämmityskuluja pienentämällä. Ilmalämpöpumpun hankkiminen pienentää usein sähkölaskua selvästi, vaikka sen hankkiminen vaatii tietenkin alkuinvestoinnin. Hankintahinnan kustannus tulee kuitenkin jakaa koko pumpun oletetulle käyttöiälle, jolloin saadaan selville sen todellinen hyöty. Toinen tapa säästää on puilla lämmittäminen – siinä missä se on mahdollista – etenkin, jos puutavaraa on saatavissa omasta takaa tai edullisesti. Järkevän lattialämmityksen tai sähkösaunan käyttö ovat myös merkittäviä sähkölaskua pienentäviä tekijöitä.

Pienistä puroista suuri virta

Oman rahankäytön tarkastelu, ainakin silloin tällöin, tekisi hyvää meille kaikille. Onko sinulle tullut tavaksi ostaa iltapäivälehdet tai noutokahvi joka aamu töihin mennessä? Paljonko niihin menee rahaa viikossa tai kuukaudessa? Summa, joka päivittäin tuntuu pieneltä, voikin kasvaa aikamoisiin mittoihin pitemmällä ajanjaksolla. Työpaikan lounasravintolassa nautittu lounas verottaa myös kukkaroa pitemmän päälle. Voi siis olla järkevää ottaa mukaan omat eväät ainakin jonain päivänä viikossa. Tuleeko kaupassa käytyä suunnittelematta ja nälkäisenä lähes joka päivä töiden jälkeen? Mukaan tarttuu silloin kummasti heräteostoksia, joita ei muuten tulisi ostettua. Suunnittelemalla viikon ruokalistan ainakin pääpiirteissään ja käymällä kaupassa ostoslistan kanssa kerran tai pari viikossa, jäävät epäterveelliset heräteostokset tekemättä. Samalla säästyy myös rahaa. Ruuan tekeminen kotona alusta asti on kaikin puolin kannattavaa. Edullisemman hinnan lisäksi tiedät varmasti, mitä suuhusi laitat ja voit myös itse vaikuttaa ruuan terveellisyyteen. Sämpylöiden leipominen kotona on helppoa ja nopeaa, eikä hintaa tule kuin murto-osa kaupan hinnoista. Säästövinkkejä löytyy pilvin pimein, ja säästyneillä rahoilla voi sitten tehdä vaikka sen unelmien lomamatkan.