Säästäminen – yhteiskunnallinen tabu?

Rahasta kannattaa puhua arjen keskellä

Raha-asiat ovat monelle ihmiselle todella henkilökohtainen asia eikä niistä mielellään puhuta julkisesti. Tutkimuksen mukaan suomalaisille raha-asiat ovat lähes tabu. Niistä ei välttämättä puhuta edes oman perheen saatika sitten ystävien, tuttavien tai puolituttujen kanssa. Hankalinta rahasta puhuminen on niille, jotka kokevat joutuvansa tinkimään rahankäytössään lähes kaikesta. Raha-asiat eivät yleensä kuulu myöskään työpaikan lounaalle tai kahvipöytään jouhevan keskustelun lomaan. Aihe on myös ikäsidonnainen, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan varoista ja veloista puhumista välttelevät etenkin vanhemmat ihmiset. Erityisen peitelty aihe on säästäminen, josta puhutaan vielä vähemmän kuin omasta palkasta tai veloista. Useampi kuin kaksi viidestä ei puhu kovin avoimesti tai ollenkaan säästämisestään ja sijoittamisestaan läheistensä kanssa. Yllättävää kyllä, S-Pankin teettämän tutkimuksen perusteella säästäminen ja sijoittaminen vaikuttavat olevan suomalaiselle yhtä suuri tabu kuin omat tunteet.

Miksi rahasta ei haluta puhua?

Rahasta puhuminen ei ole se aihe, jolla yleensä avataan luonteva keskustelu kotona, työpaikalla tai puolitutun kanssa. Toki moni saattaa esimerkiksi valittaa, että jonain kuukautena ennen palkkapäivää syödään nuudeleita tai puuroa, mutta tämäkin heitetään ilmaan lähinnä kevyenä vitsinä. Erityisen vaikeaa rahasta puhumisessa tuntuu olevan säästämisestä puhuminen. säästäminen on suomalaisille tabu varmasti monesta syystä. Moni ajattelee, että säästäminen ei ole kaikkia varten. He yhdistävät säästämisen ja varsinkin sijoittamisen varakkuuteen. Saatetaan myös ajatella, että tavallisella, työssä käyvällä ihmisellä ei ole näihin varaa tai mahdollisuutta. Nuoret puhuvat rahasta, rahankäytöstä ja säästämisestä yleensä luontevammin kuin vanhemmat. Voi ollakin, että nuorille rahasta puhuminen ei olekaan enää niin tabu. Kuitenkin uuden tutkimuksen mukaan edelleen jopa kolmannes suomalaisista välttelee rahasta puhumista. S-Pankin Kantar TNS:llä teettämä tuore tutkimus myös kertoo, että seitsemän prosenttia suomalaisista ei puhu rahasta kenenkään kanssa. Eniten ja mieluiten rahasta puhutaan oman perheen ja tämän jälkeen ystävien ja pankin asiantuntijoiden kanssa.

Raha-asioita ei kannata pyörittää yksin mielessään

Jokaisella ihmisellä tulisi olla joku, jonka kanssa raha-asioista on mahdollista puhua luottamuksellisesti ilman pelkoa arvostelusta tai tietojen leviämisestä eteenpäin. Vaikka raha ei olekaan se maailman tärkein ja arvokkain asia, tarvitsemme rahaa elääksemme ja pärjätäksemme arjessa. Ja jotta elämä olisi muutakin kuin pelkkää selviytymistä, ei ole haitaksi, jos rahaa voi silloin tällöin käyttää muuhunkin kuin pakollisiin välttämättömyyshyödykkeisiin. Rahasta puhuminen voi olla avuksi myös vaurastumisessa, sillä se lisää todennäköisyyttä tehdä järkeviä taloudellisia päätöksiä. Aivan kuten ostaessamme vaikkapa uutta älypuhelinta tai vain edullista kosmetiikkatuotetta, kysymme todennäköisesti vinkkejä ja kokemuksia luotettavilta ihmisiltä. Toisen ihmisen näkökulma ja tietotaito usein auttaa näkemään paremmin kokonaisuuden sekä yksinkertaisesti korjaa meidän omat virheelliset tai vanhentuneet tietomme. Esimerkiksi etsiessämme parasta lainavaihtoehtoa, harvalla on valmiina kaikki päätöksentekoon tarvittava tieto. Ystävien lisäksi apuna voivat toimia myös erilaiset verkkopalvelut, kuten https://www.zmarta.fi/ -sivusto, joka kilpailuttaa lainan puolestasi.