Suunnistuksessa ei ole ikärajaa

Oletko koskaan tutustunut suunnistukseen? Suunnistus on lajina hyvin monipuolinen, luontoystävällinen ja sopii kaiken ikäisille. Suunnistaminen antaa liikunnallista aktiviteettia koko keholle ja tuo uusia ystäviä elämään. Siinä ne tärkeimmät suunnistuksesta tulevat hyödyt.

Aloitteleva suunnistaja on aina tervetullut paikalliseen suunnistusseuraan, joita on Suomessa melkein jokaisella paikkakunnalla. Suunnistusseurassa voit suunnistaa juuri sen verran kun tahdot ja kokeneimmat suunnistajat antavat mielellään lajiin liittyviä hienoja vinkkejä.

Suunnistusseurat järjestävät ympäri vuoden kuntorasteja, joihin saa tulla kuka tahansa. Suunnistuspolulle otetaan mukaan kartta ja kompassi sekä tienkin mukavat, ulkoiluun sopivat vaatteet. Kaiken kaikkiaan suunnistus on hyvin mukava ja sosiaalinen harrastus.

Kuntorastit ovat avoimet kaikille

Paikallisten suunnistusseurojen järjestämät kuntorastit ovat loistava tilaisuus aloittaa suunnistusharrastus. Paikalla on yleensä kaiken ikäisiä suunnistusharrastajia, eli parhaimmillaan alle 10-vuotiaista aina yli 70-vuotiaisiin. Paikalla saattaa olla yksittäisiä suunnistajia tai jopa kokonaisia perheitä – kaikkia yhdistää rakkaus luontoon ja suunnistamiseen.

Aloittelevan suunnistajan kannattaa ottaa jo ennalta yhteyttä paikallisen suunnistusseuraan jäseneen, jos mielessä on saada vaikkapa henkilökohtaista suunnistusopastusta. Suunnistusseurat järjestävät myös erillisiä suunnistuskursseja ja muutaman päivän tai jopa viikon mittaisia suunnistuskouluja. Suunnistus on edullinen harrastus, joten toimintaan kannattaa liittyä mukaan.

Suunnistus pitää mielen virkeänä

Suunnistus tuo iloa ja monenlaisia terveyshyötyjä. Suunnistaminen kehittää lihas- ja kestävyyskuntoa sekä tasapainoa että kehonhallintaa. Epätasaisessa maastossa juokseminen, kivien yli hyppely, kiipeily ja jalkojen nostaminen erilaisten maastoesteiden yli kehittävät kuntoa hienolla tavalla. Keuhkojen hapenottokyky paranee, aineenvaihdunta tehostuu, jalat kiinteytyvät ja liikunnan ilo kasvaa. Ympäri vuoden metsän raikas tuoksu kruunaa kaiken!

Miten aloitan?

Suunnistamaan oppii kuka tahansa suunnistuksesta innostunut henkilö. Ajan ja harjoittelun myötä opit kasvavat ja suunnistaja oppii erilaisia suunnistukseen liittyviä perustaitoja. Kyseisiä taitoja ovat esimerkiksi karttamerkkien tuntemus, hyvien reittivalintojen tekeminen, suunnistuksen teoriapuolen oppiminen, kartan ja kompassin käytön oppiminen ja suunnistusrastien löytäminen. Käytännön harjoituksia voidaan suorittaa vaikkapa kuntorastien yhteydessä.

Jalkaan kannattaa laittaa hyvin istuvat ja napakat jalkineet, jotka tukevat jalkaa. Suunnistusliikkeissä on esimerkiksi nastapohjaisia lenkkitossuja, jotka ovat hyvin suositeltavia säännölliseen käyttöön. Pukeutuminen on myös tarkkaa, sillä hiostavia kankaita, kuten niin sanottuja “kuoriasuja” ei kannata käyttää. Paras asu on kesällä pitkähihainen paita ja vaikkapa collegehousut, jotka ovat mukavat pitää ja suojaavat esimerkiksi hyttysiltä.

Ei siis muuta kuin suunnistamaan, mukaan tavallinen kompassi tai kompassi suurennuslasilla!