Tule mukaan rasteille!

Minkälaisista asioista sinä olet kiinnostunut? Pidätkö urheilusta, entä luonnossa liikkumisesta? Haluatko hyvän peruskunnon ja siinä sivussa päästä vierailemaan säännöllisesti suomalaisten omaan “luontokirkkoon”, eli metsään? Jos edellä mainitut asiat tuntuvat sinusta mielenkiintoisilta, niin lähde rasteille, eli tule suunnistamaan!

Suunnistus on hieno liikuntalaji paitsi itselle myös koko perheelle ja ystäväporukalle. Suunnistusta harrastetaan eri puolilla Suomea muun muassa liikunta- ja urheiluseurojen sekä suunnistuskoulujen merkeissä. Ennen suunnistamisen aloittamista kannattaa tutustua paremmin suunnistuksessa käytettäviin varusteisiin sekä kartan että kompassin käyttöön. Erilaisia suunnistukseen liittyviä videoita löytyy runsaasti netistä muun muassa suoratoistopalveluiden ja suunnistusseurojen sivuilta.

Suunnistus on helppoa ja mukavaa

Suunnistamaan oppii kuka tahansa. Suunnistaminen avartaa omaa maailmankuvaa ja auttaa tutustumaan reippaisiin, samanhenkisiin ihmisiin. Suunnistuksesta innostuu helposti ja jokaisesta urheiluseurasta löytyy henkilö, joka lähtee mielellään aloittelijan mukana luontoon liikkumaan ja kertomaan enemmän suunnistuksen saloista. Monissa urheiluseuroissa järjestetään vuosittain suunnistuskouluja. Toisinaan ne on tarkoitettu juniori-ikäisille, mutta yhä enemmän aikuisille tai kaikenikäisille suunnistusta aloitteleville henkilöille.

Oletko kuullut kuntorasteista tai iltarasteista? Kuntorastit ovat tyypiltään usein viikoittaisia suunnistustapahtumia, joita järjestetään eri paikoissa ja erilaisissa maastoissa. Kuntorasteilla voi tutustua kaiken tasoisiin suunnistajiin aina aloittelijoista kilpasuunnistajiin asti. Ratavaihtoehtoja on tarjolla useita erilaisia. Suunnistustapahtumaan kannattaa saapua ajoissa paikalle, jolloin voi käytännössä tutustua maastoon ja paikalla oleviin muihin suunnistajiin.

  • Ota käyttöön mielenkiintoinen MOBO-sovellus

Eräänä hyvänä vinkkinä aloittelevalle suunnistajalle voi mainita myös MOBO-sovelluksen, jonka voi asentaa omaan älypuhelimeen. Suosittu sovellus toimii hyvin sekä vanhemmissa että uusissa älypuhelimissa. Monien suosikki on huollettu ja hyväkuntoinen käytetty iphone 12, jollaisia on tarjolla mResell.fi-verkkokaupassa. MOBO-sovelluksessa olevat rastit ovat kierrettävissä milloin vain, sillä ne ovat aina pysyvästi maastossa.

Suomessa on yhteensä 120 haasteellista, mutta mukavaa MOBO-rataa, joihin kannattaa mennä tutustumaan käytetty iphone 12 -älypuhelin matkassaan! Suosittu käytetty iphone 12 -matkapuhelin on usein yhtä hyvä kuin uusi vastaava malli. Puhelimella on ilmainen toimitus ja 12 kuukauden takuu. Hanki laite ja lähde mukaan innostavaan suunnistuksen maailmaan!

Iloa elämään suunnistuksen avulla

Muistathan, että kaikki uusi saa aina “perhosia vatsaan”. Kuitenkin, kun menee paikan päälle ja pääsee suunnistukseen mukaan, niin huomaa, että kaikki on yllättävän helppoa. Suunnistaja etenee vain rastilta toisille havainnoimalla samalla tarkasti maastoa ja suunnistuskarttaa. Reittivalinnan ja metsässä etenemisen ratkaisevat useimmiten suunnistajan oma kunto, suunnistustaito ja maastotyyppi.

Suunnistus sopii erittäin hyvin henkilöille, jotka ovat ketteriä, innokkaita oppimaan uutta ja joilla on hyvä kehonhallinta ja liikekoordinaatio. Suunnistus on laji, joka tuo mukanaan monia hyviä asioita: fyysinen kunto sekä päättely- ja keskittymiskyky paranevat usein huomattavasti. Suunnistusmaastot ovat tyypiltään erilaisia, mutta lähes aina maastopohja on pehmeä ja turvallinen liikkua.

Yleistä suunnistukseen liittyvää

  • Suunnistustapahtumissa noudatetaan toistaiseksi yleisiä hygienia- ja turvaväliohjeita
  • Suunnistaessa ei saa mennä yksityisille tonteille, vaan tulee pysyä kartan ohjaamalla reitillä
  • Sairaana ei saa lähteä suunnistamaan, jotta omat oireet eivät pahene ja muut paikallaolijat eivät saa tartuntaa
  • Suunnistustaitojen kehittyessä kannattaa osallistua myös ilta- ja yörasteille, joissa pitää olla mukana tehokas valolaite.
  • Jokaisen suunnistajan kannattaa ainakin kerran elämässään osallistua joko Venlojen- tai Jukolan viestiin