Miksi suunnistamisen opetus kouluissa on tärkeä osa lasten ja nuorten opetusta?

Suunnistus. Kun puhutaan koulun järjestämästä suunnistuksesta, nostaa monelle pintaan tunteita laidasta laitaan. No, lyhyesti voidaan sanoa, ettei se useinkaan ole ollut kovinkaan monen suosikkilaji. Tämä johtuu usein siitä, että itse termi koululiikunta saa useassa aikaan yökötyksen tunteen. Koululiikunnan aiheuttamat traumat ovat saattaneet aiheuttaa sen, että myös suunnistusta kohtaan on jäänyt negatiivinen tunne, vaikka itse laji olisikin tarjonnut mukavia hetkiä luonnossa. Kannattaa aina muistaa, että koulussa suoritetut lajikokeilut ovat vain pintaraapaisu itse lajin pariin, ja itse lajin harrastaminen saattaa avata polkuja ja olla antoisampaa, kuin olisit koskaan osannutkaan kuvitella.

Suunnistustaito on tärkeä taito

Nykylapsesta ja -nuoresta saattaa helposti tuntua, että koulussa suoritettu suunnistus on silkkaa ajanhukkaa. Onhan meillä kaikilla älypuhelimet, saattaa joku angstinen nuori tuumata. Nykyään digiajan tiimellyksessä ei aina tule miettineeksikään sitä, että joskus voi olla tilanteita, kun ollaan kaiken sähkön, verkon ja signaalien ulottumattomissa. Tällöin käytössä saattaa olla vain ja ainoastaan paperinen versio kartasta, joka saattaa parhaassa tapauksessa pelastaa elämäsi – paitsi tietenkin siinä tapauksessa, jos et osaa lukea sitä. Silloin siitä on yhtä paljon hyötyä kuin heprean kielisestä opastuksesta. Jo pelkästään tämän pointin pitäisi olla tarpeeksi avaamaan sitä, miksi suunnistusta on niin tärkeää opettaa lapsille ja nuorille kouluissa. Tähän artikkeliin olemme kuitenkin koonneet vielä useammankin pointin, jotka selventävät asiaa.

Suunnistuksen hyötyjä

Ensinnäkin, lapset ja nuoret pääsevät viettämään kallisarvoista aikaa luonnon helmassa. Usein suunnistus tapahtuu juurikin luonnossa, joskin joskus se saattaa taphtua myös kaupunkiolosuhteissa. On tutkittu, että jo kymmenen minuutin oleskelu luonnossa vaikuttaa myönteisesti ihmisen pirteyteen. Voikin siis vain kuvitella, millä tavalla 45 minuutin oppitunti luonnossa vaikuttaa oppilaisiin!

Toiseksi, opiskelijat pääsevät liikkumaan. Liikunta on tärkeä osa lasten ja nuorten hyvinvointia, ja nykyään tilanne on valitettavasti mennyt siihen, että lapset ja nuoret eivät enää liiku läheskään tarpeeksi. Suositeltu vähimmäismäärä liikunnalle olisi vähintään kaksi tuntia päivässä – villi veikkaus on se, että lähes kukaan ei nykyään enää yllä tällaiseen suoritukseen. Siksi on entistäkin tärkeämpää, että liikunta on osa koulujen opintosuunnitelmaa, jotta lapset ja nuoret saavat vipinää kinttuihin edes joskus. Kun ollaan menossa liikkumaan, kannattaa muistaa, että liikuntaan pitää varustautua sopivalla vaatetuksella, kuten https://kidsbrandstore.fi/-sivuston vaatteilla. Kun vaatetus on kohdillaan, on helpompi keskittyä nauttimaan liikunnan riemusta!

Kartanlukutaito on tärkeääkin tärkeämpi taito, jota lähes kukaan ei enää nykyään taida. Aina ajatellaan vain, että kyllä siitä älypuhelimesta löytyy apu, kun sitä tarvitaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aina ei olla älypuhelimen signaalin ja netin toimimisalueella, vaan joskus voidaan joutua tilanteeseen, jossa kartta on ainoa apukeino liikkumiseen. Se saattaa jopa pelastaa elämän.

Esimerkiksi ulkomaille matkustaessa on erityisen tärkeää osata lukea karttaa – kännykän netti nimittäin harvoin toimii ulkomailla ja vieraassa kaupungissa ei ilman karttaa tahdo osata liikkua oikein mihinkään. Toki aina voi kysellä reittiä vastaantulijalta ja turvautua muihin jippokeinoihin, mutta jokaisen on pakko myöntyä siihen, että kartan lukemisen osaaminen varmasti jouduttaa matkaa kummasti.