Suunnistuksen aloittaminen

Suunnistus on erittäin hyvä harrastus, jota voi harrastaa vaikka koko perhe yhdessä. Se sopiikin kaikille lapsista ja nuorista eläkeläisiin. Suunnistuksen lajiksi voi valita joko kaupunkisuunnistuksen tai maastosuunnituksen. Kaupungissa juostaan enemmän asfaltilla, kun taas maastossa juostaan metsässä ja vaihtelevassa maastossa. Kannattaa kokeilla suunnistuksen molempia muotoja ja päättää sitten itselleen sopivin.

Suunnistuksen voi aloittaa myös omassa pihapiirissä ja lähiympäristössä. Helppo tapa toteuttaa suunnistusrastit on ostaa puutavaraa ja tehdä siitä vaikkapa pieniä neliöitä, joihin voi merkitä rastin. Rastilla voi olla vaikkapa numero, jonka suunnistaja merkitsee omaan paperiinsa. Näin aloittelijat voivat kokeilla, kiinnostaako suunnistus ilman, että täytyy lähteä suunnistuskouluun.

Suunnistuskouluista apua suunnistuksen aloittamiseen

Suunnistuskoulut ovat yleensä kaiken ikäisille suunnattuja suunnistuskerhoja, joissa suunnistuksen alkeita käydään yhdessä läpi. Tärkeintä on aloittaa lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia. Ne ovat kuitenkin kaikista tärkeimmät välineet suunnistuksessa. Kun kartan ja kompassin käyttäminen on hallussa, on aika siirtyä kokeilemaan rastien löytämistä. Suunnistuskouluissa rastit on alkuun viety helppoihin paikkoihin, jotta jokainen osallistuja voi löytää ne. Kun taitotaso kasvaa, myös rastien haasteellisuustaso kasvaa.

Suunnistuskouluja voidaan järjestää erikseen eri ikäisille lapsille, mutta myös aikuisille. Joskus suunnistuskouluissa on myös niin sanottuja koko perheen iltoja, jolloin mukana saavat olla kaikki perheenjäsenet. Tällaiset perherastit voivat tuoda perheen lähemmäs toisiaan ja tuovat yhteistä tekemistä liikunnan parissa. Perheiden yhteisiä liikuntaharrastuksia kannattaakin suosia, sillä niillä on monia hyviä vaikutuksia.

Suunnistuksen aloittamisvaiheessa ei tarvita mitään sen suurempia välineitä tai varusteita. Kompassi on hyvä omistaa jo suunnistuskouluun mentäessä, mutta jos sellaista ei ole itsellä, saa sen yleensä lainaksi. Pukeutumisen osalta kannattaa suosia lenkkareita, joilla voi kulkea monenlaisessa maastossa. Suunnistuksen alkuvaiheessa paidalla ja housuilla ei ole väliä, vaan esimerkiksi verkkarit ja t-paita käyvät oikein hyvin. Toki on tärkeää pukeutua sään mukaan.