Parhaat suunnistusmaastot

 

Suomessa metsiä riittää ja metsissä taas puolestaan riittää niin marjastajia, sienestäjiä, samoilijoita kuin suunnistajiakin. Suunnistajia on monenlaisia. On niitä, jotka haluavat vain pitää hauskaa luonnossa liikkuen, sitten on niitä, jotka harrastavat lajia ihan kilpailumielessä.

Toki näiden kahden ryhmän väliin mahtuu myös monenlaista porukkaa, sillä tämä harrastus on taas joidenkin vuosien hiljaiselon jälkeen alkanut kiinnostaa yhä useampia harrastajia.

Suunnistuksen aloittaminen

Jos suunnistus harrastuksena kiinnostaa, kannattaa lähteä oman paikkakunnan suunnistusseuran järjestämille iltarasteille tai muuhun tapahtumaan tutustumaan, jotta näkee, millaisesta hommasta on kysymys. Esimerkiksi juuri iltarasteja järjestetään useimmilla paikkakunnilla ja niistä löytääkin helposti tietoa. Näissä on yleensä tarjolla muutamaa erilaista reittiä.

Suunnistus on mukava harrastus, sillä siinä pääsee liikkumaan luonnossa, eikä sen aloittamiseen juuri erityisiä varusteita tarvita. Jonkinlainen kartanlukutaito sekä kohtalainen, reitille sopiva kunto, on hyvä olla, mutta muutoin selviää urheilullisella ulkoiluvarustuksella. Varusteita voi hankkia sitä mukaa, kun taidot ja into karttuvat.

Suunnistusmaastot aloittelijoille

 

Aloittelija ja kokenut suunnistaja voivat hyvin suunnistaa samalla radalla, mutta aloittelijan kannattaa valita helpompi reitti Topographic map with for orienteering sport with distance marked on it.rastilta toiselle. Aloittelijan kannattaa yleensä kulkea jotakin johdattelevaa reittiä rastilta toiselle. Tällaisella reitillä tarkoitetaan siis polkua, tienreunaa tai muuta selvästi havaittavaa linjaa, joka johdattaa suunnistajaa rastivälillä. Siispä aloittelijalle sopii erinomaisesti suunnistusmaasto, josta tällaisia johdattelevia reittejä löytyy reilusti.

Aloittelijalle parhaita suunnistusmaastoja ovat runsaasti sähkölinjoja, peltoja tai polkuja sisältävät alueet. Myös muut helposti havaittavat kohteet helpottavat aloittelevan suunnistajan etenemistä. Juoksu- tai kävelykunnon kannalta sellainen maasto, jossa aloittelevakin kuntoilija jaksaa taivaltaa, on rastien järjestäjältä hyvä valinta.

Suunnistusmaastot kokeneelle harrastajalle

Kun suunnistus alkaa luonnistua kuin vettä vaan, on aika siirtyä vaativammille radoille. Siirtymä kannattaa toteuttaa asteittain, mutta itseään haastaen. Kokeneelle harrastajalle suunnistusmaastossa on usein tärkeää vaihtelevuus eli maaston pinnanmuotojen muutokset pitkin reittiä. Kokenut suunnistaja haluaa ehkä myös haastetta reittivalinnassa niin, ettei yhdellä rastivälillä ole vain yhtä nopeinta vaihtoehtoa.

Parhaita suunnistusmaastoja Suomessa

Suomesta löytyy erinomaisia suunnistusmaastoja moneen makuun. Esimerkiksi vuosittain järjestettävän Jukolan viestin maastot ovat usein myös harrastajien suosiossa, vaikka ollaan niistä aina aika ajoin montaakin mieltä.

Alla on kuitenkin listattu muutama upea maasto, jota suunnistusharrastajan kannattaa käydä testaamassa.

  • Karjalaisentievat / Haukiselkä (Pellon ja Kolarin rajalla)
  • Risteli / Jämäsvaara (Kuhmo)
  • Repovesi (Kouvola)
  • Airismaa (Naantali)
  • Orrdal (Ahvenanmaa)

Yllä listattujen upeiden suunnistusmaastojen lisäksi Suomesta sekä tietysti myös ulkomailta löytyy suunnistusmaastoja joka makuun. Se, mitä itse kukin suunnistaja pitää parhaana maastona harrastukselleen, vaihtelee ainakin sen mukaan, millaisia matkoja tykkää suunnistaa.

Kannattaa siis kokeilla erilaisia suunnistusmaastoja ennakkoluulottomasti – vaikka tietysti omien taitojen rajoissa!