Suunnistajan vaatetus

 

Monet tutustuvat suunnistukseen jo kouluaikana, sillä Suomessa melkein jokaisessa koulussa on liikuntatunnilla suunnistettu vähintään kerran. Vaikka kipinä tämän mielenkiintoisen ja antoisan harrastuksen pariin ei olisi heti tuolloin syttynyt, on myöhemmin elämässä saattanut päästä rastinmetsästyksen makuun. Oli harrastus alkanut miten tahansa, on jokainen suunnistaja varmasti huomannut, että Suomen sää vaikuttaa harrastukseen ainakin hiukan.

Kun puhutaan Suomen säästä, on yksi asia täysin varmaa, nimittäin epävarmuus. Suomen kesä voi olla säältään hyvinkin vaihteleva ja voivat lämpö- tai pakkasasteet sahata laidasta laitaan talvellakin. Siispä jokainen ulkona harrastava tarvitsee ehdottomasti asianmukaiset varusteet niin kesäkuumalle kuin talvipakkasillekin.

Pitävät kengät suunnistajan jalkoihin

Suunnistus tapahtuu pääosin metsässä, joten monenlaiset maastonmuodot ja epätasainen alusta ovat jatkuvasti läsnä. Siispä harrastajankin kannattaa panostaa laadukkaisiin jalkineisiin, jotka tukevat sopivasti epätasaisilla poluilla ja mättäillä. Vedenpitävyys on erityisesti syksyisin ja talvisin plussaa, sillä kun lämpöasteet putoavat, ei märissä kengissä pysy kauan lämpimänä. Esimerkiksi Footway.fi valikoimasta löytyy useampia vettä kestäviä ja pitäväpohjaisia kenkiä, joissa suunnistajan jalat pysyvät kuivina.

Kilpasuunnistajat ja kokeneet harrastajat käyttävät erityisiä nastallisia kenkiä eli niin sanottuja nastareita, mutta harrastajan ei sellaisia tarvitse välttämättä hankkia.

 

Suunnistajan asu

Suunnistaja on metsässä sään armoilla, joten aivan ensiksi asussa kannattaa ottaa huomioon vallitseva sää. Kilpailuissa suunnistajilla on yleensä aina kevyempi vaatetus kuin Woman punching at control point, taking part in orienteering city race competitions in old european city. File contains clipping pathleppoisammilla harrastusrasteilla, joten pukeutumisvinkkejä ei kannata välttämättä hakea Jukolan viestin poluilta, vaikka sää samanlaiselta kuin edellisvuoden Jukolassa näyttäisikin.

Suunnistusasuun kuuluvat yleensä niin sanotusta suunnistuspukukankaasta valmistettu paita ja housut. Kyseinen kangas on hengittävää ja sopiikin erinomaisesti raskaaseenkin urheilusuoritukseen. Jos tällaisia ei kuitenkaan halua hankkia, pärjää harrastaja hyvin myös joillakin kapealahkeisilla housuilla ja säähän sopivalla, hengittävällä paidalla. Vaatteiden kannattaa olla sellaiset, ettei niistä jää kovin helposti kiinni oksiin, siispä ihonmyötäiset trikoot ovat oiva valinta.

Suunnistajan päähine

Vaikka suunnistajalla ei päähinettä tarvitse ollakaan, voi sellainen silti olla paikallaan ainakin harrastajilla. Kesällä aurinko voi porottaa kuumasti, jolloin lippis tai vaikkapa tuubihuivista kiepautettu pipo auttaa pitämään auringonpistoksen loitolla. Myös viileämmillä ilmoilla päähinettä kannattaa suosia, sillä lämpö katoaa päänahan kautta kehosta hyvinkin nopeasti ja jos suunnistaja joutuu hetken miettimään seuraavan rastin sijaintia, voi äkkiä tulla hyvinkin kylmä. Paras päähine suunnistajalle on sellainen, joka pysyy hyvin päässä, eikä häiritse näkökenttää. Ohut trikoopipo onkin ehkä paras vaihtoehto.

Kaikkien edellä mainittujen varusteiden lisäksi suunnistajan kannattaa aina miettiä, mitä kaikkea muuta sää saattaa vaatia asulta. Joskus vaikkapa huivi voi olla tarpeen suojaamaan viimalta. Juomavyö tulee myös usein suunnistusreissuilla tarpeeseen.