Suunnistajakuuluisuudet

 

Suunnistus on Skandinaviassa alkunsa saanut urheilulaji, jossa tarkoituksena on päästä rasteista koostuva rata läpi mahdollisimman nopeasti – ja tietysti löytää kaikki radalla olevat rastit. Ehkäpä alkuperänsä vuoksi laji on yhä tänäkin päivänä pohjoismaisten urheilijoiden hallinnassa, ainakin kun maailman huipusta puhutaan.

Pohjoismaiden nykyisestäkin laji dominoinnista on osoituksena esimerkiksi kansainvälisen suunnistusliiton keräämä mitalitilasto, johon on koottu maailmanmestaruussuunnistuksissa eniten mitaleita vuosien 1966 ja 2004 välillä keränneet suunnistajat. Suomi, Ruotsi ja Norja ovat tässä tilastossa varsin hyvin edustettuina.

Minna Kauppi

 

Minna Kauppi on kiistatta Suomen tunnetuin suunnistaja ja saanut osansa kuuluisuudesta sekä mediahuomiosta. Hänen uransa alkoi Asikkalan Raikkaan riveissä ja hän suunnistikin Orienteering runner taking an Control with RF-id based Control system. Focus on the Controlsaman seuran väreissä aina kauden 2014 loppuun. Tästä eteenpäin Kaupin seurana toimi Lahden suunnistajat. Vuonna 2015 Kauppi päätti menestyksekkään maajoukkueuransa, jonka aikana hän ehti napata muun muassa 9 maailmanmestaruutta, useampia Euroopan mestaruus mitaleja sekä monia Suomen mestaruuksia.

Minna Kaupin ensimmäinen maailmanmestaruus tuli samana vuonna, kuin urheilijan ensimmäinen maailmanmestaruuskin. Vuosi oli 2006 ja siitä lähtien Kauppi onnistui melkeinpä kausi kauden jälkeen yltämään huimiin suorituksiin ja tuomaan kotiin mitalin jos toisenkin. Tämä monipuolinen urheilija on päässyt juhlimaan arvokisamitaleja niin viesteistä kuin yksilösuunnistuksistakin, kaikilta matkoilta.

Jani Lakanen

Jos Minna Kauppi on selkeästi tunnetuin suomalainen suunnistaja, tulee heti hänen takanaan Jani Lakanen, joka hänkin Kaupin tapaan on jo lopettanut aktiiviuransa. Lakanen siirtyi suunnistusvalmennuksen pariin vuonna 2010.

Jani Lakasen mitalilistalla komeilee kaksi MM-kultaa sekä kaksi EM-kultaa, joista molemmista yksi on tullut viestissä. Lakasen ensimmäinen maailmanmestaruus tuli vuonna 2001 juurikin viestissä, mutta vuonna 2006 hän pääsi pokkaamaan myös yksilökilpailun pitkänmatkan maailmanmestaruuden. Samana vuonna hän saavutti myös Euroopan mestaruuden ja vieläpä pitkällä matkalla senkin. Kansainvälisen menestyksen lisäksi Lakanen on niittänyt menestystä myös kansallisesti, sillä hänellä on melkein 40 Suomenmestaruusmitalia, joista parikymmentä on niitä kaikkein kirkkaimpia.

Heli Jukkola

Heli Jukkola on jo uransa lopettanut huippusuunnistaja, joka oli mukana vuonna 2006 maailmanmestaruuden voittaneessa Suomen viestijoukkueessa, johon kuului myös Minna Kauppi. Seuraavana vuonna Jukkola oli niin ikään huippuiskussa, sillä tämä jakoi maailmanmestaruuden Minna Kaupin kanssa. Maailmanmestaruusmitalien lisäksi Jukkola onnistui urallaan nappaamaan myös kaksi EM-kultaa sekä muutaman muunvärisen mitalin Euroopan mestaruuskilpailuista. Tämä Rastikarhuja edustanut urheilija onnistui urallaan saavuttamaan myös useita SM-mitaleja.

Vaikka yllä mainitut suunnistajakuuluisuudet eivät välttämä ole tuttuja jokaiselle kaduntallaajalle, on jokainen urheilua hiukankaan seuraava kuullut heistä. Toiveissa on tietysti se, että vuosien kuluessa tämä lista tulee pidentymään merkittävästi.