Suunnistajan vaatetus ja varusteet — mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?Suunnistus on hauska ja mielenkiintoinen laji, jossa pääsee liikkumaan monipuolisesti luonnossa. Se voi kuitenkin tarkoittaa eri harrastajille hyvinkin eri asioita. Joitakin kiinnostaa lajissa eniten kartan lukeminen ja ympäristöön tutustuminen, kun taas toisille suunnistuksessa puhuttelevat ennemminkin sen tarjoamat fyysiset haasteet. Mikäli suunnistusta tulee harrastettua vain satunnaisesti, ei oikeanlaiseen vaatetukseen ja varustukseen ole syytä panostaa liikaa. Jo aivan tavallisilla urheiluun sopivilla vaatteilla kuten tuulipuvulla tai verkkareilla pärjää hyvin, mikäli sää on suosiollinen. Jos tietää kuitenkin rymyävänsä tiheissä metsiköissä suunnistuksen parissa enemmänkin, on oman mukavuuden ja turvallisuudenkin vuoksi ehdottomasti hankittava tavallista laadukkaammat vaatteet ja varusteet suunnistusta varten. Tässä artikkelissa käydään läpi muutama suunnistajan vaatetusta koskeva perusasia, jotka on hyvä ottaa huomioon vaatehankintoja tehdessä.

Oikeanlaiset vaatteet suojaavat sääolosuhteilta ja ympäristöltäSuunnistuksessa ei ole tarkkoja määritelmiä sille, millaisia siinä käytettävien vaatteiden tulisi olla. Vaatteita valittaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä sekä sääolosuhteet että ympäröivä luonto. Fiksuinta onkin siksi sijoittaa sellaisiin vaatteisiin, jotka suojaavat suunnistajaa niin tuulelta kuin tihkusateeltakin, mutta jotka eivät hankaloita maastossa kulkemista. Suunnistuspiireissä kirjoittamattomana pukukoodina voidaan pitää ylävartalon ja jalat peittäviä vaatteita, joten kuumallakaan kelillä suunnistajia ei yleensä näe lyhyissä shortseissa tai paljastavissa topeissa.Usein suunnistajien päällä näkee myös varsin ihonmyötäisiä vaatteita. Niihin lukeutuvat esimerkiksi laadukkaat treenitrikoot sekä hyvin istuva pitkähihainen paita. Tämä ei ole ollenkaan sattumaa, vaan näin pyritään estämään lepattavien tai löysien osien tarttuminen esimerkiksi ympäröivään kasvillisuuteen tai puunoksiin metsässä suunnistettaessa. Tyypillisesti suunnistuksessa käytetään aina täyspitkiä housuja ja peittäviä yläosia, jotka suojaavat ihoa piikikkäiltä kasveilta ja kesäisin myös porottavalta auringonpaisteelta.Riippuen vuodenajasta suunnistaja saattaa joutua pukeutumaan kerroksittain lämmön takaamiseksi. Etenkin oikeanlainen pukeutuminen pakkasella voi tuottaa haasteita, mutta kerrospukeutuminen on aina hyvä ratkaisu. Välikerrasto sekä vedenpitävä ulkokerrasto ovat tehokas yhdistelmä, joka takaa kuivana ja lämpimänä pysymisen kehnoissakin sääolosuhteissa. Markkinoilta löytyy toki varta vasten suunnistamista varten tehtyjä vaatteita, mutta useimmat kriteerit täyttävät urheiluvaatteet ovat aivan riittäviä etenkin harrastajan tarpeisiin.

Pitävät juoksukengät suunnistukseenEräs tärkeimmistä varusteista suunnistamaan lähdettäessä on laadukas pari juoksukenkiä. Aloittelevan suunnistajan ei tietenkään tarvitse pulittaa maltaita uusista kengistä, vaan jo aivan tavallisilla juoksutossuilla pääsee alkuun kunhan niissä on riittävästi pitoa.Mitä aktiivisemmin ja mitä haastavammissa maastoissa suunnistusta harrastaa, sitä tärkeämmäksi nousee kenkien rooli. Paljon suunnistusta harrastavia tai aktiivisesti kilpailevia suositellaankin hankkimaan erityisesti suunnistusta varten tarkoitetut kengät, joiden pohjissa on terävät kuminystyrät ja joissain tapauksissa lisäksi lyhyet metallipiikit. Ihanteelliset kengät suunnistukseen ovat kevyet, mutta kestävistä materiaaleista valmistetut.