Liikunnan ja terveyden yhteys on todistettu useassa eri tutkimuksessa ja ymmärrys liikunnan merkityksestä kokonaisvaltaisessa terveydessä lisääntyy jatkuvasti. Jotta terveyshyödyt saisi mahdollisimman kattavasti, kannattaa liikuntaa harrastaa monipuolisesti niin, että harjoitusta saa sekä kestävyydessä, lihasvoimassa, liikkuvuudessa että notkeudessa. Vaikka suunnistus ei kehitäkään lihaksistoa samalla tavoin kuin esimerkiksi saliharjoittelu, on se todella monipuolinen laji, joka edistää useita terveyden eri osa-alueita. Suunnistuksesta saa riittävän liikunnan hyödyn, kun siihen ohelle ottaa esimerkiksi lisälajiksi kehonhuollon, saliharjoittelun tai vaikka pilateksen, joka lisää lihasvoimaa ja notkeutta koko kehossa. Rahoituksen omalle harrastukselle voi hankkia esimerkiksi Sambla rahoittajalta.
Miksi suunnistus?
Suunnistus on monessa mielessä hyvä laji, sillä se sopii lähes jokaiselle, jolla on normaali kävelykyky. Suunnistuksen aloittamiselle ei ole ikärajaa, vaan sitä voivat harrastaa kaikki, jotka kykenevät kävelemään ja lukemaan karttaa. Suunnistus tarjoaa myös mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä ja oleilla luonnossa ja se onkin monen perheen yhteinen harrastus.
Paino laskee ja kunto nousee
Suunnistus tapahtuu usein luonnossa ja se haastaa suunnistajan liikkumaan mitä erilaisemmissa maastoissa, kuitenkin niin että eteneminen omaan tahtiin on mahdollista. Pidempään suunnistaneet ovat oppineet jo tiettyihin maastoihin sopivan askelluksen ja metsässä liikkumisen taidon ja aloittelijatkin pääsevät siihen nopeasti käsiksi. Suunnistuksessa saa lähes ilman minkäänlaista yritystä sekä lihas- että aerobista harjoitusta, kun tasapainoilee epätasaisessa maastossa ja kulkee ylä- ja alamäkiä.
Jos ylipainoa on merkittävästi, kannattaa alkuun suosia kevyempää ja helpompaa maastoa, sillä tiheässä metsässä tai kivikossa liikkuminen on jaloille rankkaa ja saattaa ottaa koville kokeneillakin suunnistajilla. Usein suunnistaessa tulee aivan huomaamatta vietettyä useampi tunti ulkona ja liikuttua jatkuvasti, joten laji on erinomainen painonpudotusta ajatellen. Lisäksi leposyke laskee, aivan kuten muissakin aerobisissa lajeissa sitä mukaa kun kunto nousee.
Stressitasot vähenevät
Suunnistaja liikkuu usein runsaasti luonnossa ja tämä onkin todettu hyväksi keinoksi vähentää stessitasoja. Pitkäaikaisessa stressitilassa ihmisen elimistö ikään kuin käy ylikierroksilla ja elimistö tuottaa aktiivisesti stressihormoneja, joita normaalisti erittyy vain tilanteissa, joissa ihmisen on kyettävä toimimaan nopeasti, kuten esimerkiksi urheilusuoritus. Akuutti stressi siis lisää elimistön suorituskykyä. Ongelmia syntyy, kun tämä tilanne on jatkuvasti päällä, eikä elimistö jaksa ylläpitää suorituskykyä kovin pitkään. Tämä johtaa uupumukseen ja erinäisiin pitkäaikaisen stressin oireisiin, kuten esimerkiksi unihäiriöiihin ja kohonneeseen verenpaineeseen.
Lähes kaiken liikunnan on todettu vähentävän pitkäaikaista stressiä ja suunnistus tarjoaa siihen useaakin eri keinoa. Ensinnäkin luonnossa oleileminen rentouttaa ja tutkitusti laskee verenpainetta. Lisäksi suunnistaja saa itselleen liikunnan hyödyt ja kolmanneksi suunnistaminen vaatii keskittymistä, joten se ikään kuin huomaamatta vie ajatukset muualle ja näin huolenaiheet väistyvät kuin itsestään.
Itseluottamus ja henkinen hyvinvointi kasvaa
Suunnistaminen saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta se palkitsee harrastajansa ennen pitkää. Kun onnistuu selvittämään ensimmäisen kokonaisen reitin itsenäisesti, voi olla ylpeä itsestään ja oma luottamus omiin kykyihin lisääntyy huimasti. Lisäksi kartanlukutaito kehittyy ja suunnistus lisää keskittymiskykyä, mikä voi arjessa puolestaan parantaa henkistä hyvinvointia ja lisätä suorituskykyä myös muilla elämän osa-alueilla. Suunnistus antaa siis valmiuksia myös muualle elämään ja auttaa arjessa.